Založ si blog

Mýty a legendy: O „bielom Bohu“.

V dnešnej modernej dobe ma čím ďalej tým viac uchvacujú staršie texty, príbehy, mýty a legendy. Z pohľadu súčasného poznania ľudstva, z dnešnej technologickej úrovne, sú v starších textoch zreteľne cítiť ukryté princípy fungovania nášho vesmíru, nášho sveta. Pýtam sa, odkiaľ ľudia danej doby mohli celkom presne reflektovať poznatky budúcnosti?

.

Očividne ľudská sústredenosť, zanietenosť, fantázia a pozorovanie prírody dokáže odhaliť princípy vesmíru v ktoromkoľvek čase. (Viac o problematike: https://www.projektz.sk/news/vedecke-vymysly/ . )  

.

Tak napríklad naša slovanská legenda o Belobogovi (bielom Bohovi) a Černobogovi (čiernom Bohovi) zreteľne naznačuje hlavný kontrast vo vesmíre, ktorý vzniká medzi bielym a čiernym, medzi všetkým a ničím. Dnes už vieme, že biela farba sa dá chápať ako súbor všetkých farieb…, ale zaujímavé je, že ľudia si toho boli schopní uvedomiť už dávno pred nami. Ako? A na základe tohto uvedomenia vymysleli príbehy o bielom a čiernom Bohu, doslova o súperení všetkého s ničím. Čierna farba, totižto nie je farba, ale v skutočnosti je to nič (R,G,B 0,0,0). I keď sa nám veci zdajú byť čierne, vždy čierna farba, ktorú vidíme má aspoň minimálny odtieň, minimálne množstvo farby, inak by daný predmet neexistoval.

.

Z tohto pohľadu by bolo zaujímavé pozrieť sa na problematiku tzv. čiernych dier, v ktorých naozaj môže byť čierna farba skutočnou čiernou. Problematika čiernej diery nám ukazuje na koexistenciu a zároveň skutočný súboj medzi všetkým a ničím. Pochopenie princípu čiernych dier, bude základom našich budúcich božských technológií (..alebo už niektorých súčasných?).

.

Funkčné princípy ukryté v legendách a mýtoch priamo potvrdzuje aj ich popularita medzi ľuďmi naprieč generáciami. Ľudí od prirodzenia automaticky priťahuje poznanie, pravda a láska. I keď príbehom možno presne nerozumieme, vždy v nich vidíme zmyselnosť a kvalitu. Tieto starodávne príbehy ovplyvňujú ľudí na ideologickej úrovni naprieč generáciami a vedú nás celý čas, ako vodiace šnúry, k pravde a láske – k poznaniu.

.

Pre mňa najnovším príkladom ovplyvnenia mladej generácie mýtom, je informačný portál Belobog (www.belobog.sk ). Blogerka Devana prednedávnom opísala svoje pocity vo svojom texte. Uznajte sami, ako dôležité mýty a legendy v dnešnom svete sú. Vďaka nim vznikajú zaujímavé projekty, vďaka nim ľudskosť stále víťazí.

.

.

Devana:
.

„Prečo Belobog?

Pred viac ako dvoma rokmi sme spolu s mojím kamarátom začali spoločne uvažovať o novom portáli.

Cenzúra a tvrdá konkurencia vtedy začali naberať na sile, dokonca aj na alternatívnej  mediálnej scéne a mnohé z toho čo sme obaja, ale aj naši priatelia a známi písali, začalo byť nepohodlné, nechcené, či nepotrebné…

A pred pár mesiacmi vďaka kamarátovi vznikol náš Belobog.

Prečo Belobog?

Belobog je pomenovanie Slovanského boha, ktorý je stvoriteľom svetla, ochrancom dobra, spravodlivosti a poriadku. Belobog je bohom odvahy, dobra a šťastia a jeho úlohou je aj neustály boj s bohom temna, jeho bratom Černobogom a vytvárať tak rovnováhu medzi svetmi svetla a tmy…

A to je aj úlohou nášho portálu, prinášať svetlo tam, kde nastala temnota, pretože doba temna sa znova vrátila. A vrátila sa v oveľa zákernejšej a sofistikovanejšej podobe. V podobe krutého mentálneho otroctva, ktoré si ľudia zaslepení balastom v podobe trblietavého lacného pozlátka konzumu zamenili za vlastnú slobodu.

Áno, svetlo je potrebné, aby dokázalo presvietiť aj tú najhustejšiu a najčernejšiu temnotu. A to svetlo môže byť aj v podobe písaného slova. Pretože ľudia zabudli, že okrem informácií, ktoré chrlia médiá a sociálne siete, je aj iný svet. A tým je svet pravdy, múdrosti, hodnôt a krásy.

Pravdy, ktorá sa stala v tomto svete odmietanou a zaznávanou „Popoluškou“, pretože dokáže ukázať pravú tvár tých, ktorí si uzurpujú moc.

Múdrosti, ktorú človek nezíska iba vzdelaním, ale tým, že všetky svoje vedomosti a danosti dokáže použiť v prospech celej spoločnosti.

Hodnôt, ktoré dokážu človeku stať sa skutočným Človekom .

Krásy, vďaka ktorej človek dokáže duchovne rásť.

Krédo, našej voľnej autorskej skupiny je rovnováha medzi mozgom – rozumom a srdcom.

A práve táto rovnováha začala v spoločnosti chýbať.

Možno preto, lebo mnohí používajú mozog- rozum iba na chladný kalkul, ako dosiahnuť svoje ciele, svoj prospech, bez ohľadu na iných.

Svetlo môže prísť a presvetliť temnotu v mnohým formách a podobách.

A jednou z nich je aj Belobog.

Devana

Slnovratovo 29. máj 2022“

.

.


Juraj Tušš

Je tu šanca

07.04.2024

Prezidentské voľby na Slovensku dopadli v prospech všetkých obyvateľov Slovenska. Po opadnutí prvotných emócií sami uvidíme, že okno príležitostí sa neotvorilo len ľuďom, ktorí volili P.Pellegriniho, ale aj zanieteným a momentálne sklamaným podporovateľom I.Korčoka..Tí čo si myslíte, že po vymenovaní nového prezidenta na Slovensku už nevyjde slnko, pretože súčasná [...]

Divné čísla a nejasný výsledok.

25.03.2024

ALEBO, KEBYŽE SOM KORČOK VOLÍM V DRUHOM KOLE PELLEGRINIHO..Prvé kolo prezidentských volieb so sebou prinieslo veľa prekvapení (aspoň pre mňa). Za prvé to bola nízka účasť, aj keď je pravda, že bola o pár percent vyššia ako účasť v minulých prezidentských voľbách. Bohužiaľ napriek skutočnosti, si nemôžem pomôcť, ale v dnešnom čase, keď v našich susedných [...]

Kebyže som Pellegrini, volím v týchto prezidentských voľbách Harabina

09.03.2024

Pre pochopenie mojej logiky, treba chápať súčasnú situáciu, v ktorej sa nielen Slovensko, ale aj celá Európska únia nachádza. Uplynulé roky plné paradoxných rozhodnutí nám dokonale odhalili riadiacu štruktúru širšieho európskeho priestoru, v ktorom mnohé krajiny, vďaka seba zničujúcim rozhodnutiam utrpeli citeľný znížený komfort vlastného obyvateľstva. [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Juraj Tušš

Projekt:Z

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 228289x
Priemerná čítanosť článkov: 2927x

Autor blogu

Kategórie